ViktigtTusen nallar uppmärksammar hjärtsjuka barn

I dag landar 1 000 nallar hos politiker, opinionsbildare och redaktioner i hela landet. Avsändare är Hjärt-Lungfonden som vill uppmärksamma att det varje år föds 1 000 barn med hjärtfel i Sverige. Även barnkliniker och eldsjälar inom Hjärtebarnsföreningen får en nalle.


Februari har av Hjärt-Lungfonden utsetts till Alla barnhjärtans månad. Extra fokus ligger på Alla hjärtans dag den 14 februari, men under alla månadens dagar uppmärksammar Hjärt-Lungfonden barn med hjärtfel och samlar in pengar till forskning som kan hjälpa dem till ett bättre och längre liv.

- Vi vill synliggöra de hjärtsjuka barnen och därför inleder vi Alla barnhjärtans månad med en symbolhandling för att skapa uppmärksamhet kring barn och hjärtsjukdom, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Varje år föds cirka tusen svenska barn med hjärtfel. Många hjärtebarn opereras redan när de är nyfödda, då hjärtat inte är mycket större än en valnöt. I dag överlever drygt 90 procent, jämfört med endast 60 procent på 1960-talet.

- Forskning kan leda till att fler barn som föds med hjärtfel räddas till livet och förbättra livskvaliteten för de som växer upp med ett medfött hjärtfel, säger Staffan Josephson.

Målet för Alla barnhjärtans månad 2009 är att samla in 15 miljoner kronor till fyra forskartjänster inom området barnkardiologi. Hjärt-Lungfondens övergripande mål är att inget barn ska behöva leva med ett oupptäckt hjärtfel.

En viktig utmaning för forskningen är att kunna identifiera barn med hjärtsjukdom redan under graviditeten, för att kunna sätta in behandling omedelbart vid födseln. Forskarna arbetar också ständigt för att hitta bättre behandlingsmetoder.

Bild: Ludwig, 2,5 år, som är född med bara en fungerande hjärtkammare.
www.hjart-lungfonden.se/ludwig

Den som vill stödja forskningen under Alla barnhjärtans månad kan ge en gåva på Hjärt-Lungfondens pg 90 91 92-7 eller via hemsidan http://www.hjart-lungfonden.se/.


Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc). I dag är fondens mål att besegra både hjärt- och lungsjukdomarna. Hjärt-Lungfonden samlar in och fördelar pengar till forskning samt informerar om hjärt- och lungsjukdom. Fonden har inga statliga bidrag och verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Hjärt-Lungfonden har insamlingskonton pg 90 91 92-7 och bg 909-1927. http://www.hjart-lungfonden.se/Fakta om barn och hjärtsjukdom
Hjärt-Lungfonden har utsett februari till Alla barnhjärtans månad. Då står barn med hjärtfel i fokus och fonden samlar in pengar till forskning som kan hjälpa dem till ett bättre och längre liv.

Olika typer av hjärtfel. Medfödda hjärtfel kan till exempel vara hål mellan hjärtats kamrar eller förmak, stopp i blodflödet för att hjärtklaffar saknas eller är förträngda, eller att lungpulsådern eller kroppspulsådern sitter på fel plats.

Hjärtat stort som en valnöt. Många hjärtebarn opereras redan när de är nyfödda och hjärtat är då inte mycket större än en valnöt.

Tusen om året. Varje år föds 1 000 barn i Sverige med hjärtfel. Det motsvarar en av hundra nyfödda.

Allt fler överlever. På 1960-talet var överlevnaden cirka 60 procent. I dag överlever mer än 90 procent.

Två specialistkliniker. Barn som föds med hjärtfel opereras på specialistkliniker i Göteborg och Lund.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ville med lägga ut denna. De e så många barn som föds med hjärtfel och om fler människor vet mer om det och kanske kan bidra till forskning och så.
Min goda vän Anna (Se under länkar) har en änglason, Finaste Hugo. Han var ett hjärtebarn så därför berör det mig extra mycke.


Kommentarer
Postat av: Johanna

Jag köpte två superfina hjärtepins igår på jobbet av min underbart söta patient och hans mamma som jag träffar ofta.. Lillkillen har hjärtfel och ds.. Och har berört mig massor.. Råder oxå alla att stödja Hjärt-LungfondenSaknar dig gumman! Puss

2009-01-30 @ 10:13:13
URL: http://haaannaaas.blogg.se/
Postat av: Anna

Saknar dig!!

Hugo pussar på dig på kinden..på natten kommer han som en liten vindpust....känner du det???Älskar dig gumman...

Hjärtekramar

2009-01-30 @ 19:44:08
URL: http://hjartebarnsmamman.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0