Barnsäkerhet i bil

Jag bara måste göra ett inlägg om det viktigaste vi har här i livet, nämligen våra barn.
Man ser så många som vänder sina barn för tidigt,  bältar dom fel eller inte bältar dom alls.
MAn ser de ute i trafiken, på dagis, på nätet, bland folk man känner, folk man inte känner osv.

Folk får nog för lite information om sånt här.Efter att ha varit på en del föreläsningar om just de där med säkerheten för barn bland annat i bilen så känner jag att ja måste göra ett inlägg om det. Kanske får nån mer info och ja kanske kan hjälpa till helt enkelt.

Här kommer ett litet stycke jag hittat På vägverkets hemsida HÄR

Bakåtvänt är bäst

Till cirka fyra års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Små barn som åker i framåtvända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Därför ska du inte vända ditt barn för tidigt. Rekommendationen är att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt, normalt tills de är ungefär fyra år


Många vänder sina barn för tidigt för dom tycker de ser obekvämt ut för barnen när de e trångt för benen. Men på föreläsningarna ja vatt på har säkerhets snubbarna sagt att barn bryr sig inte om de e lite trångt för benen.
Och det e inget som är farligt heller.

MEN om man nu ändå tvunget vill ta risken och vända barnet för tidigt så är det viktigt att man iaf spänner fast barnet och stolen rätt.
Sitter barnet framåtvänt får inte stolens sele användas utan barnet ska då bältas som vanligt. För använder man selen drar ju barnet med hela stolen i krocken,dock finns de tyvärr vissa stolar som e godkända att använda stolens sele även framåtvänd till en viss vikt. En liten barnkropp blir väldigt tung i en krock

Här e mer fakta jag hittat på en sida

Enligt alla rekommendationer som finns från forskare, läkare, krocktekniker, NTF, Folksam, Vägverket m fl så ska barn åka bakåtvända så länge som möjligt. Ha ditt barn bakåtvänd till minst fyra års ålder, men gärna längre. Stolen är inte urvuxen förrän öronen (eller 1/3 av huvudet) når toppen på stolen eller maxvikten är uppnådd. Böjda ben har inget betydelse för säkerheten, och är inte heller så obekvämt som vi kan tycka - tänk hur länge barn sitter på huk!

Barnets vikt vid en krock i 50 km/h blir 25 gånger högre än normalt och vid en krock i 64 km/h väger barnet 34 gånger sin vanliga vikt. Det betyder att ett 18 månaders barn som väger 11 kg, vid en kollision i 64 km/tim väger 396 kg, varav 100 kg utgör huvudets vikt vid kollisionsögonblicket! Dessa 100 kg huvudvikt fångas upp av stolen om barnet åker bakåtvänt..

Jag påpekar ofta att vändbara/kombistolar inte bör användas framåtvänt och får ofta frågan varför. Här är anledningarna. Kombistolen är dock utmärkt bakåtvänd men för alltså inte användas framåtvänt! Exempel på kombistolar är Britax Two-way och Multi-tech, Akta Duoflex och Cosmic samt Brio Zento.

• Man bör inte använda kombistolens internbälte när stolen används framåtvänd (vissa är godkända med internbältet/selen till en viss vikt eller ålder, vissa får man inte alls använda internbältet framåtvänt) eftersom det håller fast barnets överkropp men huvudet kan röra sig fritt. Vid en krock kastas huvudet våldsamt framåt men inte överkroppen.
• Bilens eget bäte kommer dock för långt ifrån kroppen eftersom kombistolen även är gjord för bakåtvänt åkande och därmed behöver ganska djupa sidor, då kommer bältet att ligga längst med sidorna på kombistolen inte mot barnets kropp.
• Dessutom kommer bältet troligen inte att sitta rätt då kombistolen (oftast) inte har någon bältesstyrning
• Kombistolen är tyngre än en riktig framåtvänd stol, det kan klämma barnet mellan bältet och stolen vid en krock
• En bilbarnstol är inte urvuxen förrän öronen är vid ryggstödets topp eller maxvikten uppnådd - alltså funkar den inte framåt heller då huvudet inte får tillräckligt med stöd eller vikten är överskriden
• Maxvikten är dessutom lägre än på en bältesstol vilket betyder att det kommer behövas en till stol ändå (36kg bältesstol, 25kg vändbar kombistol).

Enligt lag ska barn sitta i särskild skyddsanordning till minst 135cm

Säkerhet i bilen – så skyddar du ditt barn
• Prova före köp! Utrustningen ska passa både barnet och bilen.
• Montera rätt! Ta reda på hur bilbarnstolen ska monteras och användas. Följ anvisningarna noga.
• Vänd inte barnet för tidigt! Ditt barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, minst till 4års åldern.
• Kontrollera noga! Barn ska sitta säkert med bilbältet rätt (inte bakom ryggen eller under armen!) använt innan du startar bilen. Gäller självklart både sele i bakåtvänd bilbarnstol och bilens bälte i framåtvänd bältesstol
• Koppla ur krockkudden! Kontrollera att passagerarplatsens krockkudde är urkopplad om barnet ska sitta i framsätet. Detta gäller även framåtvänt åkandeKällor
www.youtube.com/watch?v=fKIeExpDLDA&NR=1
www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=42273...
www.folksam.se/testergodarad/barnet/sakerheti...
www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar.asp


Jag tjatar hellre en extra gång och hoppas att informationen lyckas nå någon ovetande, än att någon förälder fått fel eller ingen information och olyckan är framme. Informationen är ingen personlig åsikt utan ren fakta.
Tänk efter - före

Sen e böterna om man skulle hamna i en poliskontroll med barn felspända eller inte spända skyhöga. 2500 kostar de för barn utan bälte.


Kommentarer
Postat av: Johanna

Bra Fia!! Man kan aldrig va nog rädd om sina barn!

Hoppas du haft en bra helg! :)

2009-09-13 @ 15:47:50
URL: http://skuggis.blogg.se/
Postat av: Åsa

På mammagalan tyckte jag att det verkligen var intressant att lyssna på de som föreläste om trafiksäkerhet. Jag fick reda på många viktiga saker, mycket visste man lite om men kanke inte tillräckligt djupt. jätte bra att du tar upp det här! då fick jag lite uppfräschning av minnet :D

hoppas allt är bra med dig annars!

2009-09-13 @ 20:32:26
URL: http://www.busandebarn.se
Postat av: Maria

Ett kanon bra inlägg!

Ibland blir man chockad när man ser hur folk har sina barn i bilen...Hoppas att du har en bra kvällKram KRam

2009-09-13 @ 20:38:55
URL: http://sagafia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0